Героични усилия на планински спасители изведоха мъж от леден капан край

...
Героични усилия на планински спасители изведоха мъж от леден капан край
Коментари Харесай

Турист тръгна към връх Ботев в лошо време и се загуби, положиха героични усилия, за да го спасят

Героични старания на планински спасители  изведоха мъж от мразовит капан край връх Ботев в Стара планина. С цената на големи старания те избавиха живота на екскурзианта.

Изкачването на най-опасната част на Стара планина в зимни условия и лекомисленото държание там е следващият случай, който слага на риск живота на хората, ангажирани с издирването и спасяването, разяснява кметът на Калофер Румен Стоянов. Само преди месец в региона на връх Жълтец почина диджей от Варна, напомни началникът на карловския избавителен отряд Христо Стаматов.

В късните часове на 10 февруари в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал от разтревожена млада жена, която изяснява, че няма връзка с приятеля си, подхванал нанагорнище към подслон „ Ботев ” през хижа „ Плевен ”. Планинските спасители стартират да събират информация за неговото местоположение. Последната връзка с него е направена от татко му малко преди 2 часа през нощта – синът му е объркан, само че към момента в устойчиво физическо положение.

Рано сутринта на 11 февруари са проведени две групи от планински спасители – от Троян и от Калофер, които да тръгнат по едно и също време от север и юг към подслон „ Ботев ”. Успоредно с това през централата на ПСС е задействана процедура за локализиране на телефона му от мобилния оператор.

Около 10:30 ч. е получено известие от дежурния метеоролог в ХМС на вр. „ Ботев ”, че виждат човек в посока вр. „ Жълтец ”, който се движи постепенно и неориентирано. Управителят на туристическата спалня на вр. Ботев взема решение, макар мощния вятър, да слезе със ски към заслона и да му помогне до идването на спасителите. В този миг е отправена молба към Виваком за потребление на снегоходната машина, обслужваща станцията на вр. Ботев, с която избавителният екип от Калофер да се придвижи по-бързо и да изтегля потърпевшия, защото прогнозата е за внезапно утежняване на времето.

Управителят на туристическата спалня насочва екскурзианта към заслона, поучава го да се преоблече със сухи и топли облекла и му дава вода. Вероятно заради напрежението от прекараната на открито нощ и хипотермията, потърпевшия твърдо упорства, че желае да остане през идващите няколко дни на заслона, с цел да извърши желанията си – да снима филм.

Малко по-късно двама планински спасители от Троян доближават до заслона, където го заварват съвсем задремал, само че също не съумяват да го накарат да тръгне надолу. Запалват му печката, с цел да се стопли и да изчака идването на снегоходната машина с екипа на ПСС от Калофер, които с цената на доста старания съумяват да го убедят да тръгне с тях, с цел да го откарат при околните му, които го чакат в местността  „ Паниците ” до Калофер.

Планинската избавителна работа при БЧК изрича големи благодарности на всички, оказали помощ по време на акцията – на шефа на туристическата спалня на вр. „ Ботев ”, и на лидера на снегоходната машина, на дежурния метеоролог на вр. „ Ботев ” и, не на последно място, на своите доброволни и щатни чиновници от отрядите в Троян, Калофер и Карлово.

ПСС предизвестява всички туристи, че прогнозата е за утежняване на времето. Очаква се внезапно намаляване на температурите и снеговалеж по високите елементи на планините. Много е значимо да се подхожда с изключително внимание. Движенето би трябвало да става напълно по маркираните зимни направления, с подобаваща за зимната планина екипировка, с авансово изследване, ранно потегляне и със заредени телефони. Информирайте близки и другари за задачата и маршрута и не надценявайте личните си сили и благоприятни условия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР